Dowiedz się, jak zorganizować kuchnię, aby wszystkie elementy w Twoich szafkach były łatwe do znalezienia i dostępne. Zastanawiasz się, jak zorganizować kuchnię dla optymalnej wygody? Ta rada pomoże Ci zaplanować, co powinno znaleźć się w pomieszczeniu, a także rozmieszczenie przedmiotów w poszczególnych szafkach.
Korzyści są liczne. Właściwe pomysły na przechowywanie w kuchni i dobry system organizacji mogą zaoszczędzić czas, uniknąć niepotrzebnych podróży tam iz powrotem po pokoju, zapewnić, że zapasy się nie wyczerpią, a być może nawet zmniejszyć liczbę „gdzie jest…?” prośby od członków rodziny.
Te eksperckie strategie dotyczące organizacji kuchni pozwolą Ci w pełni wykorzystać każdy centymetr Twojej przestrzeni – jednocześnie uzupełniając pomysły kuchenne i dekorując inspiracje.
JAK ZORGANIZOWAĆ KUCHNIĘ?
To, co musisz zorganizować w kuchni, można podzielić na kilka szerokich kategorii. Na przykład:
- Sucha żywność, konserwy i przyprawy
- Garnki, patelnie, naczynia i inne naczynia kuchenne
- Niezbędne do pieczenia (dla częstych piekarzy)
- Sztućce
- Talerze i miski
- Okulary
- Porcelana na specjalne okazje i inne przedmioty używane rzadko
- Ściereczki i ściereczki
- Talerze, naczynia i kubki dla dzieci (jeśli dotyczy)
- Środki czystości (jeśli nie są przechowywane w innym miejscu w domu)
Aby rozpocząć projekt organizacji, warto napisać listę kategorii, na które należy zawartość Twojej kuchni, korzystając z naszej listy jako punktu wyjścia i dodając wszelkie inne, które dotyczą Twojego pokoju, aby pomóc Ci znaleźć miejsce w Twojej kuchni otwarte półki , szafki i szuflady na wszystko.
Jakie strefy powinna zawierać Twoja kuchnia?
„Przechowywanie żywności, czyszczenie, przygotowywanie, przechowywanie naczyń i strefy gotowania to pięć kluczowych” – mówi Jake Colwill, kierownik ds . sprzedaży i operacji w Kutchenhaus . „Sprzątanie jest najłatwiejsze, ponieważ zmywarka lub zlew jest do tego przygotowanym miejscem.
„Aby ułatwić sobie przyszłość, przeorganizuj wszystkie szafki i szuflady w odpowiednie strefy, tak aby cała żywność była razem, idealnie w pobliżu lodówki lub zamrażarki. Upewnij się, że wszystkie garnki i patelnie znajdują się w pobliżu piekarnika/mikrofalówki i płyty kuchennej, a pozostały obszar wykorzystaj do przygotowania żywności ze sztućcami i naczyniami przechowywanymi w tej strefie”.
Porządkowanie według stref ułatwi odnalezienie poszczególnych przedmiotów – nie tylko przez Ciebie jako organizatora, ale przez każdego domownika. Kolejna zaleta tworzenia różnych stref? Więcej niż jedna osoba może wykonywać zadanie w pomieszczeniu bez niepotrzebnego krzyżowania się ścieżek. Poświęć jedną szafkę na przedmioty, do których masz dostęp codziennie
Chociaż grupowanie przedmiotów jest zwycięską strategią, rozważ również ten pomysł na przechowywanie w szafce kuchennej od Richarda Davonport, dyrektora zarządzającego Davonport Kitchen & Home .
„W rzeczywistości, ponieważ właściciele domów korzystają z tak niewielkiej ilości akcesoriów kuchennych, sensowne może być posiadanie dostępnej szafy z przedmiotami używanymi na co dzień” – mówi. „Na przykład, jeśli jesteście parą, posiadanie czterech talerzy, czterech kubków, dwóch kieliszków do wina itp. w jednej szafce tuż obok zmywarki może bardzo ułatwić życie”.
JAK ZORGANIZOWAĆ KUCHNIĘ JAK PROFESJONALISTA?
- Zanim zaczniesz umieszczać przedmioty w strefach w kuchni, zachowuj się jak profesjonalista z organizacji i opróżnij swoje szafki.
- Wyrzuć nieaktualne jedzenie
- Przede wszystkim sprawdzaj daty na produktach spożywczych, aby nie wpaść w pułapkę odkładania tych, których data przydatności do spożycia minęła.
- Cytryny i cukier na drewnianej desce do krojenia z wyciskarką ceramiczną do śmietany.
- Przekaż przedmioty, których nie użyjesz ponownie
W przypadku produktów nieżywnościowych zastanów się, czy robiłeś miejsce na coś, czego już nigdy nie użyjesz. Pamiętaj, że okazjonalne użycie to coś innego: istnieją przedmioty, które są dostępne na święta i inne specjalne okazje.
Ale weź wskazówkę od Marie Kondo i odrzuć to, czego nie użyjesz. Może trafić na cele charytatywne, jeśli ktoś inny znajdzie dla niego zastosowanie, i zapewni dodatkowe miejsce, jeśli pracujesz nad pomysłami na małe przechowywanie w kuchni .
„Ponieważ wszystkie szafki są puste, jest to idealny czas na pozbycie się kurzu z powierzchni” – mówi Jake Colwill. „Należy tu zastosować dwuetapowy proces czyszczenia: najpierw użyj detergentu do usuwania brudu i brudu, a następnie użyj środka dezynfekującego, aby zabić wszelkie zarazki i bakterie. Nie zapomnij wytrzeć zawartości tego, co było wcześniej w szafkach, zwłaszcza lepkich słoików.
GDZIE UMIEŚCIĆ RZECZY W SZAFKACH KUCHENNYCH?
Szafki kuchenne w kolorze białym z blatami z biało-szarego marmuru ilustrują jak sprawnie zorganizować kuchnię.Po ustaleniu stref i odrzuceniu tego, co jest nieaktualne i nie jest już przydatne, ważne jest, aby zastanowić się, jak zorganizować kuchnię w strefach, aby zapewnić najlepszą dostępność i wygodę.
Umieść regularnie używane przedmioty w zasięgu ręki. Przedmioty, których potrzebujesz najczęściej, powinny znajdować się w Twoim najłatwiejszym zasięgu. Nie zapomnij jednak o wadze. „Jeśli jest ciężki, przechowuj go nisko” – mówi Richard Davonport. „Brzmi prosto, ale naprawdę nie chcesz mieć dostępu do ciężkich przedmiotów nad głową”.
Schowaj rzadko używane przedmioty na uboczu
Tymczasem najwyższe sekcje szafek powinny być zarezerwowane dla tych przedmiotów, które są rzadko używane. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy potrzebujesz kroków, aby uzyskać dostęp do tych obszarów, ponieważ najlepiej jest zminimalizować ich użycie.
Ostrożnie przechowuj materiały łamliwe
Ale należy również wziąć pod uwagę to, z czego wykonane są przedmioty. „Staraj się unikać umieszczania delikatnych lub szklanych przedmiotów wyżej”, mówi projektantka wnętrz Katharine Pooley . „To przepis na katastrofę, jeśli sięgasz po coś, co może się łatwo ześlizgnąć i złamać”.
Tymczasem, jeśli masz małe dzieci, pomyśl o umieszczeniu używanych przez nich przedmiotów na dogodnej wysokości, aby miały do nich dostęp, gdy ich o to poprosisz. I odwrotnie, bądź świadomy tego, co chcesz umieścić poza ich zasięgiem w szafkach. Na przykład środki czyszczące powinny znajdować się wysoko w domach z małymi dziećmi, a nie pod zlewem.
JAK ZAARANŻOWAĆ SZAFKI KUCHENNE?
Aby uzyskać maksymalną wydajność, uwzględnij dostęp podczas planowania pomysłów na szafki kuchenne i ułóż szafki i szuflady zgodnie z twoją ręką.
„Polecam umieszczenie narzędzi do gotowania bardzo blisko pieca”, mówi ekspertka ds. organizacji domu Katherine Lawrence z Space Matters . – To może być w szufladzie, która jest tuż obok pieca. Jeśli jesteś praworęczny, umieść je w szufladzie po prawej, a jeśli jesteś leworęczny, umieść je w szufladzie po lewej”.
Warto zastosować to samo podejście do codziennych naczyń kuchennych: trzymaj garnki i patelnie po prawej stronie kuchenki, jeśli jesteś praworęczny, a po lewej, jeśli jesteś leworęczny.
Zapewnij sobie wygodny dostęp do regularnie używanych przedmiotów
Nie stosuj przedmiotów, których regularnie używasz, zbyt wysoko. „Spróbuj nadać każdemu przedmiotowi własną przestrzeń” — radzi Richard Davonport. „Szuflady lub półki do przechowywania mogą być zaprojektowane tak, aby były bardzo głębokie, dzięki czemu mogą ukryć wiele bałaganu, ale niekoniecznie czyni je bardziej przyjaznymi dla użytkownika. Jeśli Twoja nieprzywierająca patelnia zawsze chowa się pod pięcioma innymi garnkami o różnych kształtach i rozmiarach, będzie to frustrujące za każdym razem, gdy będziesz jej potrzebować. Daj ważnym przedmiotom osobne miejsce.
Przerób regały, aby dopasować je do swoich potrzeb
Weź również pod uwagę przestrzeń między półkami szafek. „Zaskakujące jest to, że prawie nikt nie zmienia swoich półek z ustawień, które odziedziczył po poprzednim właścicielu domu lub instalatorze kuchni”, mówi Richard. „Jeśli masz wolną wysokość na trzech lub czterech półkach, to dużo zmarnowanego miejsca. Przesunięcie kilku półek w górę lub w dół może sprawić, że przedmioty będą wygodniejsze, co zwolni półkę o podwójnej wysokości w innym miejscu.
JAK ZORGANIZOWAĆ PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI?
- Uporządkuj jedzenie według daty przydatności
- Organizując przechowywanie żywności, zwracaj uwagę na terminy przydatności do spożycia. „Pogrupuj żywność lub napoje pod względem terminu ich ważności; w ten sposób łatwiej jest mieć na oku, kiedy coś się dzieje, i można zmniejszyć ilość odpadów” – mówi Katharine Pooley.
- Przechowuj też jak z podobnymi
- Na przykład połącz płatki zbożowe i inne produkty śniadaniowe; konserwy; żywność, taka jak makaron i ryż; i składniki do pieczenia.
- Kuchenna spiżarnia z otwartymi drzwiami i dobrze zorganizowanymi słoikami i butelkami w środku.
Niektóre rzeczy najlepiej umieścić w pojemnikach, a nie w oryginalnych opakowaniach. „Zorganizuj się, przesypując suche produkty do szklanych słoików i kanistrów, od makaronu i ryżu po orzechy i popcorn” – doradzają Jenna Choate i Mariana Ugarte, współzałożycielki Interior Fox .
W ten sposób możesz łatwo zobaczyć, kiedy musisz dodać je do swojej listy zakupów, a ponadto nie będziesz ryzykować rozlania z paczek. Nie zapomnij wskazać, co jest w środku. „Ulepsz swoje szklane pojemniki dzięki spersonalizowanym etykietom” – sugerują pary.
Szklane pojemniki są nie tylko praktyczne, ale także wzbogacą Twoje pomysły na organizację spiżarni , tak jak w pięknej i dobrze uporządkowanej spiżarni z wapnowanego drewna powyżej.
Chociaż będziesz chciał trzymać większość przedmiotów w szafkach i szufladach, mogą być pewne rzeczy, które trzymasz na blacie kuchennym, gdy decydujesz, jak zorganizować kuchnię. Jeśli to zrobisz, upewnij się, że pozostała wystarczająca ilość miejsca na przygotowanie i serwowanie.
Trzymaj dużo używanych urządzeń poza domem
Najpierw oceń wszelkie małe urządzenia: te, które są używane codziennie lub bardzo często (np. toster i ekspres do kawy) mogą pozostać poza domem; te, które nie są używane tak często (powiedzmy, że powolna kuchenka) powinny odejść do szafki (ale nie zapomnij o zasadzie niskiego poziomu zapasów, jeśli przedmiot, który sprzątasz, jest ciężki). Jeśli masz ekspres do kawy na wystawie, możesz trzymać zapasy na blacie, aby móc łatwo zaparzyć rano, być może wraz z tym, czego potrzebujesz do parzenia herbaty.
Miej pod ręką wiele używanych przyborów
Jeśli brakuje Ci miejsca w szufladzie, trzymaj na blacie również przybory, takie jak szpatułki i drewniane łyżki. Ukryj je w specjalnym pojemniku lub improwizuj z wysokim dzbanem i przestrzegaj zasady ręczności, umieszczając go po prawej stronie pieca, jeśli jesteś praworęczny, a po drugiej stronie, jeśli wolisz lewą.
Zgrupuj często używane składniki na blatach
To, czego zawsze potrzebujesz podczas gotowania, może być tam również przechowywane, ale nie umieszczaj tych materiałów bezpośrednio na powierzchni. „Używaj tac do zbierania olejków, przypraw itp.” – mówi Kate Hatherell, założycielka The Interior Designers Hub . „Nie tylko wygląda to lepiej wizualnie, ale jest to bardzo ważne, zwłaszcza jeśli masz porowate blaty, takie jak kamień”.
Architekt wnętrz i pasjonat pracy w ogrodzie. Uwielbiam dzielić się moją wiedzą z tego zakresu. Zapraszam do zadawania pytań. Chętnie podzielę się ekspercką wiedzą!